Ask

Ez az az ár, amelyen a valutapárt eladásra kínálják; nevezik még „offer price”, „ask price” és „ask rate”-nek is

Base Currency

Bázis valuta, melynek értéke ki van fejezve egy másik valutában. A forex kereskedés során mindig valutapárokkal kereskedünk. Az első valuta a párban a „bázis” valuta. Az USD/JPY pár esetében az USD a bázisvaluta például; az EUR/USD pár esetében az EURO a bázisvaluta. Ha pl. EUR/USD=1.4000, az azt jelenti, hogy egy euro 1,4 dollárt ér.

Bear Market

„Medve piac”- vagy csökkenő trend. Ha egy árfolyam huzamosabb ideig csökken, akkor „medve piacról” beszélhetünk.

Bid

Az az ár, amelyen el tudjuk „adni” az illető valutapárt. Nevezik még „bid price” és „bid rate”-nek is.

Bull Market

„Bika piac”- vagy növekvő trend. Ha egy árfolyam huzamosabb ideig nő, akkor „bika piacról” beszélhetünk.

Cable

Az angol font (GBP) beceneve.

Cross-Rate

Olyan valutapár elnevezése, melyben nem szerepel az USD.

Day Trade

Olyan kereskedés, melyben a pozíciók nyitása és zárása egy kereskedési napon belül megtörténik.

Execution

Végrehajtás, mint például egy pozíció nyitása vagy zárása.

Fundamental Analysis

Fundamentális elemzés, amikor gazdasági és politikai tényezők alapján próbáljuk meghatározni a valutapár jövőbeli mozgását.

Leverage

Tőkeáttét – ez lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló tőkénk többszörösével kereskedjünk. A leggyakrabban az 1:100-as tőkeáttétet szokták használni, ami azt jelenti, hogy ha pl. vagy 100 dollárunk, akkor 1:100-as tőkeáttét segítségével 10000 dolláros pozíciót tudunk nyitni, vagyis ekkor összeg után számolják a nyereséget és veszteséget, vagy más szóval a nyereség/veszteség megszázszorozódik.

Limit Order

Limit megbízás, ami lehet használni az aktuális ár alatti vételre, vagy az aktuális ár fölötti eladásra. Pl. ha az aktuális ár EUR/USD-1.4000, akkor és szeretnénk eladni, ha az árfolyam eléri a 1.4050-es szintet, akkor limit megbízást kell használnunk.

Liquidity

Likviditás, ami azt a szintet jelzi, hogy mennyire könnyen tudunk eladni egy párt a piacon. Tulajdonképpen a piaci aktivitás jelzi. Ha a likviditás nagy, az azt jelenti, hogy gyakran adják veszik az illető párt, az árfolyam gyakran változik, alacsony a kereskedés költsége, bármikor akad vevő/eladó ha kereskedni szeretnénk.

Long Position

Long vagy vételi pozíció – amikor a párban levő első valutát (bázis valutát) vesszük, a másodikat pedig eladjuk. Pl. EUR/USD long azt jelenti, hogy eurót vásárolunk dollárért, vagy a „dollárt euróra váltjuk”.

Margin

A rendelkezésre álló saját tőkénk.

Margin Call

Akkor következik be, mikor veszteséges pozíciónk van és elfogy a rendelkezésre álló tőkénk, vagyis tovább már nincs miből fedezni a veszteséget. Ilyen esetekben a brókercég automatikusan zárja a pozíciónkat, ami megvédi a céget a veszteségtől és minket az adósságtól.

Market-Maker

„Piac teremtő” – lehet cég, vagy magánszemély aki bármikor hajlandó eladni és venni ezzel biztosítva a piaci likviditást, bevétele az eladási és vételár közötti különbségből származik. (pl. mint egy valutaváltó).

Market Order

Azonnali megbízás, amelyben megbízzuk a brókercéget, hogy az aktuális piaci áron vásároljon vagy adjon el számunkra.

Open Position

Nyitott pozíció – olyan pozíció amelyen a nyereség vagy veszteség még nincs realizálva és így, az folyamatosan változik az árfolyam alakulásával.

Order

Megbízás – melyben utasítjuk a brókercéget, hogy vásároljon vagy adjon el.

Over The Counter (OTC)

„Tőzsdén kívüli” – ami azt jelenti, hogy a kereskedésnek, piacnak nincs egy fizikai központja mint pl. a budaspesti értéktőzsdének, hanem a kereskedés telefonon vagy interneten keresztül történik.

Pip vagy point

Más néven pont, a legkisebb változás az árfolyamban. Pl. ha az EUR/USD árfolyam 1.4000-ról 1.4001-re emelkedett akkor azt mondhatjuk, hogy nőtt egy pip-el vagy ponttal.

Price

Ár/árfolyam.

Short position

Short vagy eladási pozíció – amikor a párban levő első valutát (bázis valutát) eladjuk, a másodikat pedig vesszük. Pl. EUR/USD short azt jelenti, hogy eurót adunk el és dollárt vásárolunk, vagyis az „eurót dollárra váltjuk”.

Spread

Az eladási és vételár közötti különbség.

Stop loss

Eladási vagy vételi megbízás, mely segítségével a veszteséget tudjuk korlátozni egy nyitott pozíción, úgy, hogy megadjuk azt a bizonyos szintet amelyen a rendszert utasítjuk, hogy automatikusan zárja a pozíciót.

Stop Order

Stop megbízás, ami lehet használni az aktuális ár alatti eladásra, vagy az aktuális ár fölötti vételre. Pl. ha az aktuális ár EUR/USD – 1.4000, akkor és szeretnénk venni, ha az árfolyam eléri a 1.4050-es szintet, akkor stop megbízást kell használnunk.

Take Profit Order / Exit target

Eladási vagy vételi megbízás, mely segítségével a nyereséget realizáljuk egy nyitott pozíción, úgy, hogy megadjuk azt a bizonyos szintet amelyen a használt rendszert utasítjuk, hogy automatikusan zárja a pozíciót.

Used Margin

A tőkénk lekötött része, amelyet felhasználtunk pozició nyitáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.